onsdag 27 januari 2010

Bullbak å mycket mer....

Ja ute blåser det och snöar minsann och mannen här hemma
skulle bege sig till Italien, med flyg från Köpenhamn. Det tog
allt några timmar extra pga. vädret... det var lite svårt att
ta sig över Hallandsåsen. Själv begav sig lill-killen och jag
oss till ön, och i ett härligt varm köks vankades det bullbak,
skorpor och massa annat... är det nåt vi gillar mer än nåt annat
är det kanelbullar. Man behöver ju inte äta de varje dag,
men det är ju perfekt att ha som reserv i frysen.

Mormors goda kanelbullar

50 gr jäst
150 gr smör
4 dl standardmjölk
1 dl socker
10 gr malen kardemumma
1 kryddmått salt
1 kryddmått hjortronsalt
1 ägg
12-13 dl vetemjöl

Smula jästen, och blanda med socker, salt, hjortronsalt
och kardemumma.

Smält smöret och mjölken och låt det bli 37 grader.
Häll över blandningen och tillsätt mjölet.
Låt jäsa i bunke i 30 min.
Kavla ut degen till en rektangel. Smöra och sockra.
Vik ihop den, med 3 delar. ( se nedan)






Skär bitar av längden, och gör ett snitt i varje bit.



Vrid den ena änden genom snittet i mitten, å vips har ni
fått till en kringla.



Lägg på plåt och pensla med uppvispat ägg och strö
över pärlsocker. Grädda i ugnen på 225 grader i 10-12 min.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar