torsdag 21 januari 2010

Skaldjurstallrik en vanlig torsdag!


Jag var så sugen på skaldjur att det fick bli till att lyxa lite
en helt vanlig torsdag. Å till skaldjur har jag fått dille på
att det ska finnas ostpaj... Den är gudomligt god! Ni bara
måste testa nästa gång ni äter skaldjur!
På tallriken fanns kräftor, färska räkor, kamchatkakrabba,
romsås å så pajen förståss och så lite delikatesser från
Ridderheims tex marinerad parmesanost. Hmmmm....


Ostpaj

Här kommer receptet:

3 dl vetemjöl
150 gr smör
3 msk vatten
150 gr fetaost
150 gr västerbottenost
100 gr parmesanost
3 ägg
3 dl grädde
salt och peppar

Gör så här:

  1. Tärna kallt smör och blanda det hastigt med mjöl och vatten samt tillsätt ett krm salt och forma ihop till deg i en bunke. Knåda inte pajdegen mer än att det blir en deg. Slå in pajdegen i lite plast och låt vila i kylen i ca 20 minuter. Inslagen i plast håller den sig pajdegen i kylen i flera dagar.
  2. Sätt ugnen på 175 grader. Tryck ut pajdegen i smörad pajform eller kavla ut på mjölat bakbord och klä formen med pajdegen.
  3. Gör små hål i botten med en gaffel och förgrädda pajskalet tills det har fått ljus brun färg (cirka 5 minuter).
  4. Kläck ett ägg i en skål och vispa samman. Pensla den varma pajdegen med lite vispat ägg så håller sig skalet tätt frasigt.
  5. Smula eller hacka sönder fetaost och riv de andra ostarna grovt. Blanda osten med grädde och ägg i en skål. Smaka av med salt och peppar. Häll ost och äggblandningen i pajformen.
  6. Grädda ostpajen tills all äggstanning stelnat. Du kan testa om pajen är stel genom att skaka på den. Grädda i cirka 40 minuter. Grädda något längre i hög pajform. Pajen sätter sig - stelnar lite mer sedan när den kallnar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar