Ikväll kommer det bli resterna av gulaschsoppan och
nybakat formfranska. Hur enkelt som helst att göra,
krävs bara lite tid för jäsning.
Formfranska
2 bröd
50 gr jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk honung
2 tsk ljus sirap
1 dl olivolja
1, 5 msk flingsalt
12-14 dl vetemjöl
Smör och sesamfrön eller vallmofrö till brödformarna.
Flingsalt
Gör så här:
Smula jästen, och tillsätt vatten, honung, sirap, olivolja, flingsalt.
Tillsätt mjöl och jobba tills degen är mjuk och elastisk.
Låt degen jäsa i bunken i 40 min.
Smörj och bröa två brödformar.
Dela degen i två delar och knåda och rulla till två limpor
och lägg i de smorda formarna.
Låt jäsa igen i ca 30 min under bakduk till dubbel storlek.
Pensla limporna med vatten, strö över frön och flingsalt
och gör ett snitt på längden.
Grädda genast i mitten av ugnen i 25-30 minuter.
Låt svalna på galler.
Supersmaskigt till en rykande het soppa eller som snittar!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar