tisdag 12 januari 2010

Formfranska!

Det bästa av allt är nygräddat bröd till kvällsmaten.
Ikväll kommer det bli resterna av gulaschsoppan och
nybakat formfranska. Hur enkelt som helst att göra,
krävs bara lite tid för jäsning.


Formfranska
2 bröd

50 gr jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk honung
2 tsk ljus sirap
1 dl olivolja
1, 5 msk flingsalt
12-14 dl vetemjöl

Smör och sesamfrön eller vallmofrö till brödformarna.
Flingsalt

Gör så här:
Smula jästen, och tillsätt vatten, honung, sirap, olivolja, flingsalt.
Tillsätt mjöl och jobba tills degen är mjuk och elastisk.
Låt degen jäsa i bunken i 40 min.
Smörj och bröa två brödformar.
Dela degen i två delar och knåda och rulla till två limpor
och lägg i de smorda formarna.
Låt jäsa igen i ca 30 min under bakduk till dubbel storlek.
Pensla limporna med vatten, strö över frön och flingsalt
och gör ett snitt på längden.
Grädda genast i mitten av ugnen i 25-30 minuter.
Låt svalna på galler.

Supersmaskigt till en rykande het soppa eller som snittar!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar